Generatiekloof op je werk? Tips!

Traditionele babyboomers, internetminded millennials en zelfstandige generatie X-ers. Ze werken allemaal samen, op één werkvloer. Verschillende opvattingen, werkmethoden en ideeën. Dit is allemaal heel dynamisch, maar het zorgt ook voor frictie. De jongeren moeten zich in een keurslijf wringen. De ouderen moeten bijblijven met de laatste trends. Tenminste, willen ze niet buiten de boot vallen. Spanning op de werkvloer? Je ontkomt er haast niet aan. Maar met een beetje inlevingsvermogen in de andere generatie maak je het een stuk leuker op de werkvloer. Zo kan iedereen effectief werken. In dit artikel geven we je praktische tips die je kunt toepassen op babyboomers, generatie x en millennials.

Effectief werken met babyboomers
De babyboomers, de vijftigplussers van nu, worden ook wel de protestgeneratie genoemd. Groeiden op in een tijdperk waarin brieven werden verstuurd en de telefoon het snelste communicatiemiddel was. Kenmerken: bevlogen, vol idealen, na-oorlogse wederopbouw, protesteren tegen autoriteit, status.

 

 1. Waardeer hun ervaring
  Ze hebben veel ervaring. Toon respect hiervoor, vraag hun mening en luister.
 2. Wees voorbereid
  Babyboomers maakten veel uren om hoger op te komen, zonder de afleiding van social media. Veel tijd werd besteed aan gedegen onderzoek en het schrijven van rapporten, voordat ze verstuurd werden. Ze verwachten dan ook dat jij dingen goed voorbereid. En dat je alles goed onderbouwd, liefst met cijfers en statistieken.
 3. Respecteer hun grenzen
  Vroeger was er een duidelijke hiërarchie op de werkvloer. De baas was de baas, als junior had je ontzag. Dus, is je meerdere een babyboomer verwacht niet dat je na werktijd samen nog even het café induikt.

 

Effectief werken met generatie X
Generatie X zijn de dertigers en veertigers. Ook wel de Verloren Generatie genoemd. Groeiden op ten tijde van grote economische crisis met massale jeugdwerkeloosheid. Kenmerken: Over het algemeen is deze generatie praktisch ingesteld, zelfredzaam, relativerend en wordt ze gekenmerkt door een no-nonsense mentaliteit.

 

 1. Wees efficiënt
  Ze zijn heel handig met e-mail, maar kunnen slecht tegen ‘prietpraat’ en onzorgvuldigheid. Waar je ze blij mee maakt? Wees punctueel en efficiënt. Belast ze vooral niet met nutteloze vergaderingen en onnodige vragen.
 2. Afspraak = afspraak
  Over het algemeen maak je meer indruk met wat je doet dan met wat je hebt gestudeerd of welke titel je hebt. Zeg je dat je vrijdag het rapport af hebt? Maak het waar. Of liever nog, zorg dat het donderdag al klaar is. Vraag je feedback? Ga niet in de verdediging en kraak het niet af. En zorg dat je op tijd bent.
 3. Respecteer hun onafhankelijkheid
  Motto van generatie X is: ‘wil je iets gedaan hebben, doe het zelf’. Ze nemen het heft in eigen hand en werken graag zelfstandig aan projecten. Dwing ze niet tot teamwork. Geef ze de ruimte, dan zijn ze op hun best.

 

Effectief werken met millennials
De millennials, ook wel generatie y genoemd, zijn de twintigers en jonge dertigers van nu. Opgegroeid met internet. En superhandig daarmee. Kernmerken: authentiek, ambitieus en creatief. Alles is mogelijk.

 

 1. Wees open
  Dankzij internet is een antwoord nooit ver weg. Wees daarom open een eerlijk. Ze willen graag weten waar de organisatie voor staat en wat de doelen zijn. En vooral welke carrièremogelijkheden ze hebben.
 2. Geef geregeld feedback
  Vertel wat ze goed doen, wat ze kunnen verbeteren en hoe. Geef gerust advies en coach ze. Maar, houd het zakelijk en geef geen persoonlijke kritiek.
 3. Betrek ze erbij
  Motto van deze generatie is: ‘Er is geen ‘ik’’. Millennials werken graag samen. Ze zijn leergierig en maken graag onderdeel uit van een ‘winning team’. Dus betrek ze bij brainstormsessies, vraag naar hun ideeën en oplossingen. Vinden ze geweldig!