Generatieleren bij de Brandweer Enschede
Na een eerste gesprek met Emiel en Edna van Koffie & Bubbels wist ik al dat zij een meerwaarde voor onze organisatie konden bieden. Dat kon ik toen nog niet op inhoud beoordelen, maar het simpele feit dat zij hun boodschap direct en met bevlogenheid in de praktijk brachten door met twee generaties op onze afspraak te verschijnen gaf al veel vertrouwen. Ze lieten zien in hun eigen boodschap te geloven.
Als Brandweer Cluster Oost (Enschede en Haaksbergen) hebben we ervoor gekozen om eerst eens nader kennis te maken met K+B en generatieleren door het volgen van een kennismakingsworkshop voor alle leidinggevenden. Tijdens deze workshop kwam veel energie los, en bij de leidinggevenden ontstond als gauw het beeld dat we hier “iets mee moeten doen”.
Wat? Dat weten we nog niet precies, maar daar gaan we over verder praten. Wat we wel weten is dat er de komende jaren forse veranderingen binnen de Brandweer gaan plaatsvinden als gevolg van regionalisering en de strategische reis. Voor deze veranderingen hebben we de innovatiekracht van de jongere generaties nodig. Zij kunnen met een frisse blik, en met een eigen benadering als de gevestigde orde mede de nieuwe organisatie creëren. Ideeën moeten echter ook gefilterd worden en borging vinden binnen de bestaande organisatie. Daarvoor hebben we de kennis en voorzichtigheid van oudere generaties nodig.
Dit weten we natuurlijk wel, maar het is nog een uitdaging om een vorm te vinden waarin we het beste van de verschillende generaties kunnen samenbrengen om te komen tot synergie. Generatieleren kan ons hierbij helpen, met als doel de kracht van onze eigen mensen te gebruiken bij het ontwikkelen van een innovatieve en toekomstbestendige organisatie.
Drs. A.M. (Anne-Marie) Kok MBA, afdelingshoofd Risicobeheersing, Brandweer Cluster Oost