Generatieleren in het Inspiratiecafe

Kort verslag door Liesbet van uitgeverij DaVinci.

 

Het Inspiratiecafé afgelopen vrijdag is goed bezocht door ongeveer 35

bezoekers. Een kwartier durende workshop van Koffie en Bubbels over

generatieleren gegeven door Emiel Nijenhuis en Edna Walhain was een groot succes. Zonder te praten moest het publiek van jong naar oud gaan staan waarna ze in 4 opeenvolgende generaties verdeeld werden; de Screenagers (1985-2000); de Pragmatische generatie (1970-1985); Generatie X (1955-1970) en de Protestgeneratie (1940-1955).

 

Hierna werden kort en helder de kracht en de uitdagingen van elke generatie besproken. Dit gaf nogal wat reuring want hoe moet je je als individu nou in zo'n algemeen plaatje gezien weten, zo vroeg bijvoorbeeld de protestgeneratie zich af. Op een jubel- en klaagmuur konden de generaties elkaar bezingen of juist aangeven waar ze tegenaan lopen. Daar werden diezelfde algemeenheden ineens heel zichtbaar. Omdat elke generatie met dezelfde kleur stift schreef, werd duidelijk welke positieve en negatieve eigenschappen men de andere generatie toedichtte en kon je ook in het commentaar elke generatie herkennen. Zo werd Generatie X door meerdere andere generaties als flexibel en doelgericht beschouwd, maar vond men ze ook moeilijk vooruit te krijgen en stug. Dit gaf stof tot nadenken!

 

De diverse generaties gingen daarna met elkaar in gesprek om tot een vergelijk te komen. Koffie en Bubbels heeft daarmee precies het doel bereikt: verwondering en vragen oproepen binnen het thema Generatieleren met een opening naar verschillende soorten antwoorden, gegeven in een bruisende, activerende workshop.

 

Bezoekers die binnen kwamen hadden binnen korte tijd inspirerende gesprekken met elkaar, zonder elkaar eerder te hebben ontmoet, hetgeen precies de bedoeling was van dit Inspiratiecafé. De inspiratiemuur werd aangekleed met interessante workshops,

bijzondere massages en interessante lezingen. Ik vond het in ieder

geval erg geslaagd!

 

Het volgende Inspiratiecafé is op vrijdag 26 oktober in café de Cactus, te Hengelo van 16 uur tot 20 uur.

 

Liesbet Spinhoven van Oosten

 

Meer informatie over het Inspiratiecafe is te vinden op Facebook & op de webiste van cafe de Cactus!